Avslöjar myterna om maten

En portion ris ger mer än dubbelt så stort klimatutsläpp som en portion potatis.

  • SANT

Fruktsocker är nyttigare än vanligt vitt socker.

  • FALSKT

Matens belastning på miljön uppstår huvudsakligen vid transporterna.

  • FALSKT

Det finns inga genmodifierade livsmedel i svenska livsmedelsbutiker.

  • SANT

Mineralsalt är nyttigare än vanligt salt.

  • SANT

Det är inte bra att bada efter maten – man kan få kramp.

  • FALSKT

Alla livsmedelstillsatser med E-nummer är godkända av EU.

  • SANT

Småskalig tillverkning av livsmedel är bättre för miljön än storskalig tillverkning.

  • FALSKT

Fullkorn och fibrer är samma sak.

  • FALSKT

Ekologiskt kött är mer klimatsmart än vanligt kött.

  • FALSKT

Mjölk är fritt från tillsatser.

  • SANT

Grönsaker som värms i mikro förlorar mer näring än om man värmer dem på spisen.

  • FALSKT

Sylttillverkarna tillsätter ofta äppelmos i lingonsylt – för att pressa kostnaderna.

  • FALSKT

Lättmargarin innehåller plastkulor som mjukgörare.

  • FALSKT

Den snodd man hittar i ett rått ägg är början till ett kycklingembryo.

  • FALSKT

Ljus choklad innehåller fler kalorier än mörk choklad.

  • FALSKT

Systembolagets sprit innehåller kräkmedel.

  • FALSKT

Det är vanligt med industriella transfetter i våra livsmedel .

  • FALSKT

Fryst mat innehåller mycket konserveringsmedel.

  • FALSKT

En tand som läggs i Coca-Cola är upplöst på ett dygn.

  • FALSKT

Att medellivslängden har ökat mycket de senaste 50 åren beror huvudsakligen på att vi har så bra mat.

  • FALSKT

Importerat kött kan märkas med ”ursprung Sverige” om köttet är packat eller malt i Sverige.

  • FALSK

(ab, ex)

Be Sociable, Share!

Kommentera