cpnyheter

augusti 19, 2009

Ernst gör giftig snaps

Filed under: cp nyheter — Taggar:, — cpnyheter @ 1:09 e m

Här blandar Ernst Kirchsteiger, 51, till giftig snaps – i sitt tv-program ”Sommar med Ernst”.
Enligt professor Mats Olsson vid Sveriges lantbruksuniversitet förväxlar Kirchsteiger växten pors med den giftiga växten skvattram när han kryddar sitt brännvin.
– Det är för ruggigt att en kille på tv sitter och blandar bort växter på det här sättet, säger Olsson till Aftonbladet.
Programmet där Ernst Kirchsteiger blandar till den giftiga snapsen sändes på TV4 i torsdags klockan 20.00.
Den folkkäre tv-profilen förbereder en kräftskiva i programmet och beger sig ut i skogen i Dalarna för att hämta växter att krydda sitt brännvin med.

(AB)

Be Sociable, Share!

3 Comments »

 1. Pors, Getpors, Myrpors och Skvattram namnen är många, ofta har vi i folkmun haft olika namn på växterna och även använt namn som i floran redan varit upptagna av andra växter. Hade ni frågat min farmor som var född i början på 1900-talet, så hade hon talat om för er att växten som Ernst använde hette Myrpors. Att de lokala namnen som min farmors generation använde på växterna inte alltid överenstämmer med floran tycker jag är intressant för det säger något om vår historia.

  Skvattram liksom pors har använts istället för humle vid Ölbrygd och båda sägs ge ett öl som ger huvudvärk. Både Pors och Skvattram ger gul färg vid växtfärgning. Båda har en stark doft.

  Det är inte heller ovanligt att brännvinskryddor är giftiga vid överdosering. Jämför t.ex. Malört.

  Jag hittade en sida som jag tycker beskriver de verksamma substanserna i växterna på ett bra sätt. http://www.alternativmedicin.se/sok/Vax-157.html och som även ger källhänvisning.

  Vad gäller giftighetenn i Ernst Snaps så torde biverkningarna och dödligheten av alkoholen i snapsen vara betydligt mer känd och dokumenterad än Skvattrammens Myrporsens eller Getporsens biverkningar.

  Kommentar by Anna-Karin Gidlund — augusti 19, 2009 @ 2:52 e m

 2. Giftig och giftig. Skvattram har precis som pors använts som brännvinskrydda väldigt länge. Den är dock inte lika klassisk som porssnapsen. Att det skulle bli en ”giftig snaps” är bara trams. De flesta växter kan utan problem klassas som giftiga. Mats Olsson på SLU borde vakta sin tunga lite och inte häva ur sig vad som helst, han vet bättre.
  Dock fruktansvärt klantigt av pajasen Ernst att förväxla växterna. Helt otroligt faktiskt.

  Kommentar by Carina — augusti 20, 2009 @ 12:00 e m

 3. Angående giftigheten igen. Det giftigaste i den här snapsen, åtminstone om man räknar antalet dödsfall de olika ingående ämnena orsakat världen över genom tiderna, är utan tvekan diväteoxid a.k.a. vatten. Fullständigt livsfarligt om du konsumerar för mycket eller får det i lungorna. Så tänk er för när ni dricker snaps, häll den i rätt strupe!

  Kommentar by Carina — augusti 20, 2009 @ 1:17 e m

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress