cpnyheter

oktober 12, 2009

otur i turen

Filed under: cp nyheter — Taggar:, — cpnyheter @ 7:55 e m

Soldaten tjänstgjorde i Irak efter den allierade invasionen 2003, men sändes hem 2005 sedan han fått en icke närmare angiven lungsjukdom, dock inte lungcancer, skriver den brittiska tidningen The Guardian.
Sjukdomen hindrade andningen och 2007 fick han nya lungor. Vad han inte visste var att donatorn var en storrökare som rökt flera paket om dagen.
Soldaten drabbades nu i stället obotlig lungcancer och avled i februari 2008.
Det ansvariga sjukhuset medger att de flesta organdonatorer över huvud taget är rökare men att alla organ undersöks noga innan de godkänns för donation.
Men man påpekar också att det genomfördes 146 lungtransplantationer i fjol i Storbritannien och att 84 patienter avled medan de stod på väntelistan.
– Om vi sorterade ut alla donatorer som varit rökare så skulle antalet lungtransplantationer ha blivit mycket lägre, säger en sjukhustalesman.
(ab,ex,vg,dn, vg)

Be Sociable, Share!

2 Comments »

  1. Där ser man, almänheten är dåliga att ställa up som organ-donerare, so sjukhusets administrerare är tvugna att godkänna även sämre donationer, som drabbar patienter som får dessa ”secondhand” organ.

    Kommentar by stockholmare — oktober 12, 2009 @ 11:12 e m

  2. Vi alla kan donera organ , detta tas i bruk först efter vår död, på detta sätt kan vi rädda eller förbättra en medmänniskans liv. I Sverige är donation ytterst sällsynt, det behövs mycket mer civilcurage hos oss, tänk om Du själv skulle behöva men doktor säger att det inte finns pga organ-brist .

    Kommentar by stockholmare — oktober 12, 2009 @ 11:18 e m

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress